Astor

Astor, ouder worden zonder zorgen is een woon-zorgconcept vlakbij het centrum van de stad Geel.

Wat is 'De Anjers' te Balen?

 

Na een eerste opdracht voor WZC Ter Vest, realiseert osar in Balen 62 nieuwe assistentiewoningen. Dit ter vervanging van een reeds bestaand, verouderd zorgcentrum. Het woonproject wordt ingebed in de bestaande zorgzame context: nabij het OCMW, een kinderdagverblijf en het nieuwe woonzorgcentrum. Ook in dit project is zorg gegarandeerd. Maar opnieuw wordt die enkel op vraag verleend, en op maat van de oudere. Zelfzorg, zorg van familie en zorg voor elkaar komen op de eerste plaats. Evenals het blijven deelnemen aan het dagelijkse, lokale buurtleven. In dat opzicht is de nabijheid van het lokaal dienstencentrum uiteraard van enorme meerwaarde.

Astor-Balen 01.jpg

Verschillende appartementtypes

osar verdeelde het programma over twee volumes, die qua schaal overeenkomen met de vorige bebouwing. De nieuwe assistentiewoningen werden ontworpen in verschillende typeappartementen. Elke woning kreeg een inkomhal met vestiaire en toilet, een leefruimte met keuken, badkamer en één of twee slaapkamers. De connectie tussen slaap- en badkamer zorgt voor een optimale zorgverlening.

Elke flat beschikt over een ruim terras, dat dankzij het gevelontwerp veel lichttoetreding geniet. Dit is zowel toegankelijk vanuit de leefruimte, als vanuit de slaapkamer.

De terrassen zitten trapsgewijs verwerkt in de gevel, waardoor de focus ligt op het omliggende groen maar de privacy toch gegarandeerd werd.

Astor-Balen 02.jpg

Ontmoetingsplekken

In het westelijke volume kwam een ruim ontmoetingscentrum dat het contact tussen bewoners stimuleert. En ook in het wassalon leren buren elkaar beter kennen. Wie wil kan er ook terecht voor een afspraak met de woonassistent. En op maaiveldhoogte kwam een verzorgruimte met badkamer. Thuisverpleegkundigen werken hier in een aangepaste omgeving, indien de bewoner dit vraagt.

Buitenruimte

Voor de doelgroep is parkeren nabij de verschillende decentrale toegangen van belang. Een trage weg rond de nieuwe gebouwen ontsluit het parkeren. Tussen de twee volumes en de weg ontstond zo een aangename, groene wandelzone die opnieuw ontmoetingen stimuleert. En niet alleen tussen wandelaars. Want dankzij de gevel met terrassen opent het gebouw zich naar dit groen.

Astor-Balen 03.jpg

Duurzame houtmassiefbouw

Om de gebouwen sfeer te geven, werd gekozen voor houtmassiefbouw met gelaagde houtelementen. Niet alleen een milieubewuste keuze. Dankzij de geprefabriceerde panelen werden de bouwtijd en de kostprijs gereduceerd. Toch is het vooral een bewuste keuze omwille van het aangename en gezonde binnenklimaat dat hiermee gecreëerd werd.

Het houten karakter komt trouwens terug in de woonomgeving. Ook wanden en plafonds in de gangen zijn in hout. Wat zorgt voor een warme, gezellige sfeer.