Astor

Astor, ouder worden zonder zorgen is een woon-zorgconcept vlakbij het centrum van de stad Geel.

Wat is 'De Anjers' te Balen?

 

Residentie De Anjers omvat 62 nieuwe, erkende assistentiewoningen. Het woonproject wordt ingebed in de bestaande zorgzame context: nabij het OCMW, een kinderdagverblijf en het nieuwe woonzorgcentrum. 

Ouderen kunnen in De Anjers zelfstandig wonen, alleen of als koppel, met en zonder nood aan ondersteuning. Ook mensen met een beperking die zelfstandig willen wonen, kunnen er terecht. Zelfzorg, zorg door familie en zorg voor elkaar komen op de eerste plaats. Evenals het blijven deelnemen aan het dagelijkse, lokale buurtleven. In dat opzicht is de nabijheid van het lokaal dienstencentrum een enorme meerwaarde. 

Zoals altijd bij Astor wordt zorg op vraag en op maat van de bewoners verleend. De woonassistent is hun direct aanspreekpunt en coördinteert de zorg- dienstverlening. De inwonende concièrege - uniek aan dit project - staat eveneens dicht bij de bewoners. Deze persoon staat in voor de veiligheid, onderhoud en het oplossen van technische problemen. Door dagelijks contact met de bewoners vervult de concièrge bovendien een sociale functie.

Astor-Balen 08.jpg
éénslaapkamerflat 67 m2 - type A

éénslaapkamerflat 67 m2 - type A

éénslaapkamerflat 67 m2 - type B

éénslaapkamerflat 67 m2 - type B

tweekamerflat 75 m2 - type C

tweekamerflat 75 m2 - type C

Verschillende appartementtypes

De assistentiewoningen, verdeeld over twee bouwvolumes, werden ontworpen als verschillende types appartementen. Elke woning heeft een inkomhal met vestiaire en toilet, een leefruimte met keuken, badkamer en één of twee slaapkamers. De connectie tussen slaap- en badkamer zorgt voor een optimale zorgverlening.

Elke flat beschikt over een ruim terras, dat dankzij het gevelontwerp van veel licht geniet. Elk terras is zowel toegankelijk vanuit de leefruimte, als vanuit de slaapkamer.

De terrassen zitten trapsgewijs verwerkt in de gevel, waardoor de focus ligt op het omliggende groen, terwijl de privacy gegarandeerd wordt.

Astor-Balen 04.jpg

Ontmoetingsplekken

Het westelijke volume bevat een ruim ontmoetingscentrum dat het contact tussen bewoners stimuleert. Ook in het wassalon leren buren elkaar beter kennen. Wie wil, kan er bij de woonassistent terecht met vragen, klachten of voor informatie. De verzorgruimte met badkamer biedt thuisverpleegkundigen een aangepaste plek om te werken, indien de bewoner dit vraagt.

IMG_3424.JPG

Buitenruimte

Rond de twee gebouwen werd een trage weg aangelegd die naastgelegen parkeerplaatsen met de toegangen tot woningen verbindt. Voor de doelgroep is parkeren nabij de woningen immers van belang. Bovendien onstond zo tussen en rondom de gebouwen een aangename, groene wandelzone. De wongingen en hun terassen zijn gericht op deze groene buitenruimte, die aldus contact met bewoners en tussen wandelaars onderling stimuleert.

Duurzame houtmassiefbouw

Er werd gekozen voor houtmassiefbouw met gelaagde houtelementen. Dit is een milieubewuste keuze en door middel van geprefabriceerde panelen werden de bouwtijd en de kostprijs gereduceerd. Het houten karakter komt ook terug in het interieur. Wanden en plafonds in de gangen zijn in hout, wat zorgt voor een warme, gezellige sfeer en een aangenaam en gezond binnenklimaat.

Astor-Balen 03.jpg