Astor

Astor, ouder worden zonder zorgen is een woon-zorgconcept vlakbij het centrum van de stad Geel.

Wat is 'Klapgat' te Haacht?

 

Het project Klapgat te Haacht bevat 52 assistentiewoningen. Op het gelijkvloers komt een Lokaal Dienstencentrum met brasserie en multifuctionele ruimten.

Astor-Haacht 01.png

Met dit project wil Astor vzw bewoners van Haacht en omstreken een alternatief bieden voor klassieke rusthuizen. Als mensen verhuizen naar een klassiek rusthuis, komen ze maar al te vaak terecht in een ziekenhuisachtige omgeving, omringd door onbekende mensen, en moeten ze er leven volgens regels en een dagritme die hen door de zorgorganisatie wordt opgelegd. Hoe laat bewoners opstaan, eten en gaan slapen wordt er voor hen bepaald. Zulke onwaardige situatie kan hen angstig en verward maakt, net op een moment dat een stevige houvast hun welzijn zou verhogen. Verontwaardigd over zulke omstandigheden, ontwikkelt Astor kwaliteitsvolle woongelegenheden waar ouderen hun eigen, dagelijkse leven kunnen verder zetten, omringd door vertrouwde gezichten.

"Welzijn voor iedereen"

Vraaggestuurde zorg en ondersteuning

Zoals altijd bij Astor zal zorg op vraag en op maat van de bewoners worden verleend. Zelfzorg en zorg door familie komen op de eerste plaats. Bijkomende ondersteuning kan zelf gekozen worden, bijvoorbeeld de vertrouwde poetsvrouw of verpleegster. De woonassistent helpt de zorg- en dienstverlening te coördineren en is ter beschikking voor vragen of opmerkingen. De inwonende concièrege zal eveneens dicht bij de bewoners staan. Deze persoon staat in voor de veiligheid, onderhoud en het oplossen van technische problemen. 

Appartement type A

Appartement type A

Architectuur voor welzijn

Klapgat te Haacht bevat ruime assistentiewoningen van pakweg 60 tot 100 m² met veel daglicht. Kandidaatbewoners kunnen kiezen uit verschillende types. Elk appartement heeft een inkomhal met vestiaire en bezoerkerstoilet, een leefruimte met volledig uitgeruste keuken, badkamer, één of twee slaapkamers en een ruim terras. Zorggerelateerde aspecten zijn onzichtbaar geïntegreerd. Aantrekkelijk en comfortabel wonen komt op de eerste plaats. Bewoners kunnen hun woning zelf inrichten zoals hun eigen thuis.

"Kwaliteitsvol wonen in tedere gebouwen"

Astor-Haacht 04.jpg
Appartement type F

Appartement type F

In het gebouw voorziet het OCMW Haacht een lokaal dienstencentrum. Geen kale refter, maar een aangename, inspirerende omgeving. Mensen die in Klapgat zelf wonen, alsook andere bewoners van Haacht en omstreken kunnen er samenkomen met vrienden en familie. Ze kunnen er een drankje en een verse, gezonde maaltijd nuttigen aan democratische prijzen en deelnemen aan allerhande activiteiten zoals praatcafés, kookworkshops en computerlessen. Brasserie en tuin worden daarvoor zo laagdrempelig mogelijk ingericht en ze openen zich naar buurt en passanten.

Het dienstencentrum zal zich richten naar zeer verscheidene doelgroepen: naast kwetsbare ouderen ook mensen met dementie of een fysieke beperking, mensen in armoede en vluchtelingen. We stellen het welzijn voor alle doelgroepen centraal. Door een ruim aanbod aan activiteiten en bedrijvigheid te organiseren in het lokaal dienstencentrum trekken we mensen van de buurt aan, waardoor de sociale contacten worden verhoogd en inclusie bevorderd. Problemen die anders onzichtbaar zouden blijven, kunnen worden gedetecteerd.

Astor-Haacht 02.png