Astor

Astor, ouder worden zonder zorgen is een woon-zorgconcept vlakbij het centrum van de stad Geel.

Wat is 'Schoolstraat 41' te Wijnegem?

 

Schoolstraat huisjes 10.jpg

Kleinschalige zorgwoningen in het centrum van Wijnegem

In een prettige en veilige woonomgeving, vlakbij de markt en winkels van Wijnegem, wonen een tiental ouderen individueel, zelfstandig, en toch samen. Zelfzorg, zorg van familie en zorg voor elkaar krijgen er alle kansen. Professionele zorg is wel aanwezig indien nodig. Hier wordt uitgegaan van de kracht van samenwonen. En van het blijven deelnemen aan het dagelijkse, lokale buurtleven. Dit alles is de beste garantie op levenslang, kwaliteitsvol wonen.

"Waardig wonen en leven"

Dit nieuwbouwproject bestaat uit een hoofdgebouw aan de straatzijde en daarachter vijf kleine huisjes met een gemeenschappelijke tuin. 

Het hoofdgebouw nestelt zich mooi in het straatbeeld. De kleur van de bakstenen en het houten schrijnwerk geven het een warme uitstraling. Op het gelijkvloers bevinden zich een gemeenschappelijke keuken met leefruimte en een dagverzorgingscentrum. Op de eerste verdieping zijn er twee flats. Deze flats hebben elk een terras dat uitkijkt op de binnentuin.

Schoolstraat voorbouw 02.jpg
woning op de eerste verdieping aan de straatzijde - toegang via lift of trap

woning op de eerste verdieping aan de straatzijde - toegang via lift of trap

Ontmoetingsruimte

De gemeenschappelijke keuken en leefruimte vormen een aangename ontmoetingsplek voor de bewoners, hun familie en vrienden. Er is een volledig uitgeruste keuken met eetruimte en zithoek die bewoners altijd kunnen gebruiken. Hier kunnen ze samen koken, eten, wielerwedstrijden volgen, verjaardagen vieren, enzovoort.

Via een poort en een breed tuinpad langsheen het hoofdgebouw krijgen bewoners toegang tot het binnengebied en de gemeenschappelijke tuin. De tuin vormt samen met de gemeenschappelijke keuken het hart van het project. Er bevinden zich een zonneterras, bankjes in de lommerte, alsook een kippenhok en een verhoogde kruidentuin. 

Vijf houten huisjes

Langs de tuin situeren zich de vijf houten huisjes. Ze hebben een uitstraling die past bij de kleine schaal en de tuinomgeving. Deze aangename doorzonwoningen hebben een eigen voordeur en voortuintje. De leefruimtes van de huisjes geven uit op de tuin. De slaapkamers krijgen rust en stilte aan de achterzijde. Er is overal voldoende licht, zicht en zon verzekerd.

Tuinwoning

Tuinwoning

Aantrekkelijk en comfortabel wonen

De flats en de huisjes zijn niet groot maar wel ruim, licht en geriefelijk. Elke woning heeft een inkom met gastentoilet, een leefruimte met keuken en berging, een afgescheiden slaapkamer en badkamer. Ze zijn zo ingericht dat ze beantwoorden aan de noden van de bewoners. Zo zijn ze rolstoeltoegankelijk, hebben ze een volledig uitgeruste, ergonomische keuken waar alle kasten bereikbaar zijn en alle toestellen makkelijk bedienbaar, een badkamer zonder drempels, een eenvoudig te bedienen systeem voor licht, verwarming, communicatie en veiligheid. Zorggerelateerde aspecten zijn onzichtbaar aanwezig. Aantrekkelijk en comfortabel wonen komt op de eerste plaats. 

Het hele project werd bovendien gerealiseerd zonder buitensporige investeringen. Waardoor het een voorbeeldproject is voor andere steden en gemeenten.

Erkende assistentiewoningen

Alle woonunits zijn erkende assistentiewoningen. Bewoners kunnen er steeds terecht bij de woonassistent met vragen, problemen en ideeën. Deze persoon helpt ook bij de aanvraag van zorg- en dienstverlening. Tijdens de nacht of bij noodsituaties kunnen bewoners beroep doen op professionele hulpverleners. Ouderen met en zonder zorgbehoefte kunnen hier blijven wonen ook wanneer de behoefte aan zorg verandert. In uitzonderlijke gevallen is het misschien beter om toch te verhuizen. Dan staat Astor garant voor een plaats bij één van de zorgpartners. 

Astor vzw zoekt samen met de bewoners naar de juiste premies of tegemoetkomingen bij de gemeente, de Vlaamse overheid en ziekenfondsen.