Astor

Astor, ouder worden zonder zorgen is een woon-zorgconcept vlakbij het centrum van de stad Geel.

Wat is 'Schoolstraat 41' te Wijnegem?

 

Astor-Schoolstraat 03.png

Kleinschalige zorgwoningen in het centrum van Wijnegem

Het organiseren van ouderenzorg staat de laatste tijd onder druk. Te staat dit synoniem voor minimale zorgverlening en (veel) te weinig aandacht voor de levenskwaliteit van onze senioren. Voor leven in grote zorgcampussen om het plaatje commercieel interessant te maken voor de betrokken bouwpromotors. Weg van de vertrouwde omgeving. Dit alles gaat ten koste van de beleving van de bewoners en hun gezondheid. Dat kan beter, vonden astor en osar architecten. Samen creëerden ze een kleinschalig woon- en zorgproject, pal in het centrum van Wijnegem.

In een beschermde woonomgeving, vlakbij de markt en winkels, wonen een tiental senioren zelfstandig, maar toch samen. Professionele zorg is indien nodig aanwezig. Maar zelfzorg, zorg van familie en zorg voor elkaar krijgt er alle kansen. Hier wordt uitgegaan van de kracht van samenwonen. En aan het blijven deelnemen aan het dagelijkse, lokale buurtleven. Dit alles is de beste garantie op levenslang, kwaliteitsvol wonen.

"Waardig wonen en leven"

Woonproject 'Schoolstraat 41' richt zich op dementerende ouderen die zelfstandig samenwonen in een aangepaste, veilige woonomgeving met optie op gepersonaliseerde zorg.

Het project bestaat uit twee nieuwbouwvolumes zorgwoningen. Een hoofdgebouw aan de straatzijde met daarachter vijf kleine huisjes waarin telkens één of twee senioren zelfstandig kunnen leven.

Astor-Schoolstraat 01.png

Het nieuwe hoofdgebouw stelt zich bescheiden op. Qua vorm en materiaalgebruik past het bij de rest van de straat: bakstenen gevel, houten schrijnwerk, bakgoot, leien. Aan de rechterzijde sluit het aan op de kroonlijst van de buur. Aan de linkerzijde geeft een open zone van ruim vijf meter tussen de linkerbuur en het voorhuis doorzicht naar de achterliggende tuin en huisjes. Via een poort krijg je toegang tot het binnengebied en de gemeenschappelijke, groene parktuin.

Astor-Schoolstraat 05.png

Ontmoetingsplek

In het hoofdvolume vooraan kwamen op het gelijkvloers de collectieve ruimtes. De gemeenschappelijke keuken en leefruimte vormen een belangrijke ontmoetingsplek voor de bewoners en hun familie. Hier kunnen ze samen koken, eten, wielerwedstrijden volgen, verjaardagen vieren,… Er is een gastenkamer waar familie en vrienden van de bewoners kunnen logeren. En bij veel activiteiten zijn ook buurtbewoners welkom.

Op de tweede verdieping kwamen twee compacte zorgwoningen.

Astor-Schoolstraat 02.png

Vijf houten huisjes

De vijf huisjes kennen een verlaagd verloop in de diepte van het terrein. Ook zij volgen de schaal van de omliggende bijgebouwen en tuinmuren. En sluiten aan tegen de gevel van de aanpalende school. Ze werden gebouwd in hout en kregen een eigen uitstraling die past bij de kleine schaal en tuinomgeving.

"Aangezien we enkel bouwen op het gelijkvloers zijn er geen problemen met inkijk. Door de geringe hoogte van en de ruime afstand tussen de huisjes en de buren zijn er geen problemen met zichten, licht of bezonning."

Elke woonunit is rolstoeltoegankelijk, kreeg een eigen voordeur en eigen voortuintje. Door de heldere aaneenschakeling is er ook een ruim gemeenschappelijk groen binnengebied waar de bewoners elkaar ontmoeten.

Astor-Schoolstraat 04.png

Aantrekkelijk en comfortabel wonen

De woningen zijn niet groot maar wel ruim, licht en geriefelijk. Elke unit heeft een afgescheiden leef- en slaapgedeelte, inkomzone, ruime keuken, badkamer en gastentoilet. En overal is voldoende licht, zicht en zon verzekerd.

De flats zijn zo ingericht dat ze beantwoorden aan de noden van de bewoners. Zo is er een ergonomische keuken waar alle kasten bereikbaar zijn en alle toestellen makkelijk bedienbaar, een badkamer op maat en zonder drempels, een eenvoudig te bedienen systeem voor licht, verwarming, communicatie en veiligheid. Zorg is onzichtbaar aanwezig. Aantrekkelijk en comfortabel wonen komt op de eerste plaats.

De tuin vormt samen met de keuken het hart van het project. Er is een zonneterras, bankjes in de lommerte maar ook een kippenhok en een verhoogde kruidentuin. De leefruimtes geven uit op de tuin, de slaapkamers krijgen voldoende rust en stilte aan de achterzijde.

Erkende assistentiewoningen

De kleine groep woonuntis zijn erkende assistentiewoningen. Bewoners kunnen er steeds terecht bij de woonassistent met vragen, problemen en ideeën. Tijdens de nacht of bij noodsituaties kunnen ze beroep doen op professionele hulpverleners.

Senioren met en zonder zorgbehoefte kunnen hier blijven wonen ook wanneer de behoefte aan zorg verandert. In uitzonderlijke gevallen is het misschien beter om toch te verhuizen, in zo’n geval staat het project garant voor een plaats bij één de zorgpartners.

Het hele project wordt trouwens gerealiseerd zonder buitensporige investeringen. Waardoor het een voorbeeldproject is voor andere steden en gemeenten.